بیماری پارکینسون یک اختلال مغزی است که باعث ایجاد مشکلات هماهنگی حرکتی، از جمله لرزش و اختلالات گفتاری میشود. فرد ممکن است تمام یا فقط برخی از علائم بیماری پارکینسون را داشته باشد.
در حالی که تجربه بیماری پارکینسون (parkinson’s disease) در هر فرد به صورت متفاوت عمل میکند، اما بسته به علائم، به چند مرحله تقسیم میشود. در این مقاله، ما علائم و نشانههایی که معمولا در هر مرحله از بیماری پارکینسون وجود دارد را بررسی میکنیم.
مراحل بیماری پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون شامل پنج مرحله میباشد. هر مرحله علائم تغییریافته یا جدیدی را شامل میشود که فرد احتمال دارد با آن مواجه شود.
تقسیم بیماری به مراحل مختلف، به پزشکان و مراقبتکنندگان کمک میکند تا به مقابله با برخی از چالشهایی که فردِ در معرض پیشرفت بیماری تجربه میکند، بپردازند.
مرحلهی اول بیماری پارکینسون
در طی مراحل اولیهی بیماری پارکینسون، علائم به طور مشهود فرد را درگیر نمیکنند و بیمار علائم خفیفی را تجربه میکند. فرد کارهای روزمرهی خود را با کمی مشکل انجام میدهد. بنابراین بسیاری از نشانهها و علائم در مرحلهی یک میتوانند نادیده گرفته شوند.
برخی از نشانهها و علائم این مرحله شامل تغییر در موارد زیر است:
- طرز ایستادن
- حالات چهره
- راه رفتن
علاوه بر این موارد، فرد ممکن است لرزش خفیفی را در یک طرف بدن تجربه کند. پزشک ممکن است در این مرحله دارو تجویز کند که به کنترل علائم کمک خواهد نمود.
مرحلهی دوم بیماری پارکینسون
در این مرحله از بیماری، لرزش، رعشه و سفتی در هر دو طرف بدن، بیمار را تحت تاثیر قرار میدهد و بسیار قابل توجه است.
سفتی عضلات سبب کندی در انجام کارهای روزانهی فرد میشود. با توجه به سن بیمار و سایر عوامل، ممکن است حفظ زندگی مستقل برای فرد دشوار باشد.
بیماری پارکینسون در این مرحله روی راه رفتن، تکلم، ایستادن و وضعیت بدن تاثیرات قابل توجهی میگذارد.
مرحلهی سوم بیماری پارکینسون
مرحلهی سوم یا مرحلهی میانی این بیماری، با افزایش علائم مشخص میشود و فرد بیشتر یا همهی علائم مرحلهی دوم را همراه با علائم زیر تجربه میکند.
- مشکلات تعادلی
- حرکات آرام
- واکنشهای آرام و آهسته
فرد در مرحلهی سوم بیماری پارکینسون باید از احتمال افزایش افتادن بر اثر مشکلات تعادل و هماهنگی، آگاه باشد. لباس پوشیدن و سایر کارهای شخصی نیز با مشکل بیشتری رو به رو خواهد شد.
درمان بیماری پارکینسون در این مرحله شامل هر دو نوع درمان دارویی و فیزیوتراپی میباشد که بعضی از افراد مبتلا، به درمان پاسخ مثبت میدهند در حالی که سایر افراد ممکن است بهبود زیادی نداشته باشند.
مرحلهی چهارم بیماری پارکینسون
در مرحلهی چهارم بیماری پارکینسون، فعالیتهای روزانه به چالش کشیده میشوند و حتی ممکن است امکانناپذیر شوند. این احتمال نیز وجود دارد که فرد به مراقبت روزانه نیاز داشته باشد زیرا عموماً زندگی مستقل امکانپذیر نیست. افراد در این مرحله ممکن است بتوانند روی پای خود بایستند. البته این امکان نیز وجود دارد که برای راه رفتن به واکر یا سایر وسایل جانبی نیاز داشته باشند.
مرحلهی پنجم بیماری پارکینسون
آخرین و دردناکترین مرحلهی بیماری پارکینسون، مرحلهی پنجم است. فرد به دلیل سفتی عضلات قادر به ایستادن و حرکت نیست و بسته به سن و وضع سلامت، فرد ممکن است درازکشیده در بستر باشد یا از صندلی چرخدار استفاده کند.
برخلاف مراحل اولیه، فرد به مراقبت پرستاری نیاز دارد و این همکاریها سبب انجام فعالیتهای روزانه و جلوگیری از وقوع حوادث و اتفاقات خطرناک میشود.
در مرحلهی پنجم، فرد احتمالا تغییرات زیر را احساس میکند:
- توهمات
- جنون و زوال عقل
- پاسخ کند به داروها
- گیجی
نشانهها و علائم

علائم اصلی بیماری پارکینسون شامل:
- حرکات آرام Bradykinesia
- تکانههای کنترل نشده و لرزش
- سفتی اندامها
- مشکلات تعادل
- مشکلات ایستادن
تمرکز روی نشانههای فیزیکی یا حرکتی پارکینسون بسیار مشخص است، با این حال چندین نشانهی غیر حرکتی مرتبط با بیماری پارکینسون نیز وجود دارد.
بیشتر بخوانید: دستگاه عصبی محیطی انسان: آناتومی و عملکرد
نشانههای غیر حرکتی شامل:
- مشکلات بویایی
- اضطراب
- افسردگی
- مشکلات بینایی
- خستگی
- تغییرات آگاهی مانند از دست دادن حافظه
- بیخوابی
- مشکلات تکلم
- یبوست
- اختلال در بلع
معمولا در ابتدای بیماری علائم کمی ناراحت کننده است و در هنگام پیشرفت بیماری پارکینسون، این حس شدیدتر میشود.
بیشتر بخوانید: حافظه انسان، ظرفی پرنشدنی
مقیاس درجهبندی بیماری پارکینسون
یک پزشک معمولا به هنگام صحبتکردن درباره بیماری پارکینسون با یک فرد، از یک مقیاس درجهبندی برای کمک به تعیین پیشرفت بیماری استفاده میکند. این مقیاس درجهبندی همانطور که در بالا ذکر شد، به دنبال این است که چگونه فرد رنج میبرد یا اینکه علائم بدتر میشوند. اکثرمقیاسها بر اساس علائم حرکتی هستند اما مقیاسهای دیگری با تمرکز بر علائم غیرحرکتی نیز وجود دارند.
دو مقیاس معمول برای استفادهی پزشکان:
- (Undifiend Parkinson’s Disease Rating Scale (UPDRS
- Hoehn&Yahr Stage
(Undifiend Parkinson’s Disease Rating Scale (UPDRS
یک ابزار جامع برای دیدن انواع نشانههای بیماری پارکینسون است. برخی از علائم این ارزیابی عبارتند از:
- عملکرد روانی
- خلق و خوی
- تعامل اجتماعی
- حرکت
با نگاهی به انواع مختلفی از علائم، پزشکان نه تنها تواناییهای حرکتی آنها را درک میکنند، بلکه به درک بهتری از چگونگی تاثیر پارکینسون بر زندگی روزمرهی فرد میرسند.
Hoehn&Yahr stage
مقیاس نسبتا ساده که تمرکز بر پیشرفت علائم حرکتی است و در مقیاس ۱ تا ۵ دستهبندی میشوند. این مقیاس شامل:
- ۱ تا ۲ نشانه در مراحل اولیه
- ۲ تا ۳ نشانه در مراحل میانی
- ۴ تا ۵ نشانه در مراحل پیشرفته
پیشرفت بیماری پارکینسون چگونه است؟

پزشکان و محققان از یک نظریه به نام تئوری براک (Braak’s hypothesis) استفاده میکنند. این نظریه بر این مبنا است که پارکینسون در چند بخش سیستم عصبی مرکزی شروع میشود. از جمله:
- سیستم عصبی داخل رودهها
- بصل النخاع (the medulla)
- پیاز بویایی (the olfactory bulb)
آسیب پیاز بویایی بر روی حس بویایی تاثیر میگذارد. به همین علت محققان به دنبال این هستند که چگونه از تغییرات بویایی برای تشخیص زودهنگام این بیماری استفاده کنند. فرضیه براک در ادامه توضیح میدهد که پیشرفت بیماری پارکینسون با گسترش آن به جسم سیاه (substantia nigra) و قشر مغز منجر به اختلالات حرکتی میشود.
بیشتر بخوانید: آناتومی مغز انسان

چشمانداز
در حال حاضر هیچ درمان شناخته شدهای برای بیماری پارکینسون وجود ندارد. هنگامی که پارکینسون تشخیص داده میشود، علائم به خصوص در مراحل اولیه با داروها و درمانهای دیگر، درمان میشوند.
با پیشرفت بیماری، کیفیت زندگی افراد کاهش مییابد زیرا عملکردهای طبیعی فرد مانند خوردن و بلع دچار آسیب میشوند.
در حالی که بیماری پارکینسون تهدید کنندهی زندگی نیست، اما ممکن است عوارض تهدید کنندهای مانند خفه شدن با غذا در حین غذا خوردن و یا افتادن، داشته باشد.
واژهنامه
- لرزش (tremor): حرکت غیرمستقیم، تا حدودی ریتمیک، انقباض عضلانی و آرامشدن است که شامل نوسانات یا حرکات تکاندهنده یک یا چند قسمت بدن است. شایعترین حرکت غیرارادی است و میتواند روی دستها، بازوها، چشمها، صورت، سر، تارهای صوتی، تنه و پاها تاثیر بگذارد.
- رعشه (trembling): تکاندادن یا لرزش، به طور معمول در اثر اصطراب، هیجان و یا ضعف پدید میآید.
- علامت (symptom): هر گونه شواهد ذهنی بیماری که فرد بیمار تجربه میکند و ممکن است از دید پزشک مشاهده نشود. (توسط بیمار به پزشک گزارش میشوند)
- نشانه (sign): هر گونه شواهد عینی بیماری که سبب تشخیص بیماری توسط پزشک می شود.
- توهم (hallucination): یک تجربه شامل درک ظاهری از چیزی که در حال حاضر وجود ندارد.
- زوال عقلی (dementia): یک بیماری خاص نیست. مجموعه علائمی است که سبب کاهش حافظه و یا دیگر مهارتهای تفکر برای انجام فعالیتهای روزمره میشود.
- Bradykinesia: اختلال در حرکت بدن (حرکت به صورت آهسته)
- بیخوابی (insomnia): مشکلات در به خواب رفتن یا هنگام خواب
چنانچه شما نیز اطلاعات تکمیلی در مورد بیماری پارکینسون دارید، میتوانید آن را با دیگر خوانندگان www.brainbee.ir در میان بگذارید.
سلام
مطلب خیلی خوبی بود
ممنون
آیا شباهتی بین پارکینسون و ام اس وجود دارد؟
سلام
تشکر از دیدگاهتون
بله هر دوی این بیماری ها سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع)رو تحت تاثیر قرار میدن و بنابر این هر دو بیماری روی حرکت، خواب، احساس، و صحبت کردن تاثیر خواهند گذاشت.بیماریام اس پوششهای میلین، که اعصاب رو احاطه و محافظت میکنن تخریب میکنه ولی در بیماری پارکینسون، سلولهای عصبی در بخشی از مغز بهآرامی از بین میرن.علائم مشترک زیادی دارن مثل لرزش،مشکلات تکلم ،ضعف عضلات و… .تحقیقات نشون میدن که آسیبهایی که MS به مغز میرسونه، میتونه بعضی افراد رو در معرض ابتلا به پارکینسون نیز قرار بده فرد مبتلا به MS ،سیستم ایمنی بدنش باعث التهاب درونی میشه و این میتونه ضایعات مغز رو ایجاد کنه که باعث بیماری پارکینسون میشه چون روی دوپامین تاثیر میذاره و کاهش این ماده باعث از دست دادن کنترل بدن میشه و در ایجاد بیماری پارکینسون موثره.در انتها باید بگم برای تشخیص؛ هر بیماری علائم خاصی داره به عنوان مثال سر گیجه و سوزن سوزن شدن از علائم ام اس و سفت شدن عضله ها از علائم پارکینسون هستن.
امیدوارم جواب سوالتونو داده باشم
سلام ممنون از مطاب علمی که گذاشتید
فقط یه سوال برام پیش اومده آیا بیماران مبتلا به پارکینسون توانایی تعویض لباس دارن؟؟ویا نیازی دیده میشه که درطراحی لباس این بیماران تغییر اتی ایجاد بشه؟؟ممنون ازپاسخ گویی شما
بله حتما نیاز هست
با سلام میخواستم نظرتون راجع به زمان عرضه دارویnly01 و یا داروی ساخت استرالیا رو بدونم
سلام
فاز اول کارآزمایی بالینی داروی nly01 سپتامبر ۲۰۱۸ روی افراد ۱۸ تا ۶۵ سال شروع شد و پیش بینی شد که در می ۲۰۱۹ نتایج این بخش از مطالعات(فاز ۱) مشخص و ثبت بشه.و باید ۴ تا فاز کارآزمایی بالینی رو این دارو مثل هر محصول دیگه ای برای عرضه در بازار طی کنه.
سلام. آیا ممکنه کسی که در مرحله اول، بیماریش تشخیص داده شده، بشه با دارو بیماریش رو کنترل کرد که وارد مراحل بعدیه بیماری نشه؟؟؟
بله
سلام مادرم بیماری پارکینسون داره و بزرگترین مشکلش اینه که بعد از مصرف ناهار حتی یه قاشق دیگه قرصش اثر نمیکنه تا ۶ ساعت و کاملا خشک و بی حرکت میشه میخواستم بپرسم علت خاصی داره و میشه این مشکل برطرف کرد؟
سلام داروشون چی هست؟ با پزشک معالج مشورت کردین؟
دوست عزیز دلیلش اینه که اثر دارو هنگام مصرف پروتیین کاهش پیدا میکنه و در واقع دارو جذب نمیشه به همین دلیل هست که بیماران پارکینسون فقط یک بار در طول شبانه روز مجاز به مصرف پروتیین هستند.
ما یه بیمار داریم که مرحله پنج رو حدود پنج ماهه میگذررنه پس چرا نمیمیره؟کی میمیره؟بخدا دارم روانی میشم😭😭😭😭 چرا نمیمیره راه مردنشون چیه
سلام. به نظر دید درستی به این بیماری و کلا به انسانها ندارید
سلام و عرض ادب:
من از چهارده سال پیش گرفتگی عضلات دارم و اینکه خیلی وقتها اجسام، غیرارادی از دستم افتاده. از سه سال پیش، وقتی دراز میکشم، از کمر به پایین بیحس و همزمان نیاز شدید به مالش دارم. در طول روز هم سرگیجه، ضعف شدید و احساس خستگی، درد عمومی بدن، مخصوصا ماهیچهها و مفاصل دست و پا و کتف و گردن و کمر…مدت یکسال است که به محض اینکه روی موکت یا صندلی پلاستیکی و چوبی میشینم، فورا محل اتصال بدنم با اون شی درد میگیره. در راه رفتن و ایستادن هم تعادل کافی ندارم. ام آر آی فعلا چیز خاصی نشان نداده…به نظر شما چکار کنم؟ ممنون از مهربونیهاتون
نیاز به تستهای تکمیلی هست به نورولوژیست مراجعه بفرمایید
من یک بیمار دارم که مرحله پنجم است فقط کمی دستش تکون می خورد که غذا دهنش بگذارد بعضی وقتها همه از دستش میریزد .معده اش هم چند روز یک بار با چنددارو کار میکند و نمی تواند ادرار مدفوع خود را کنترل کند نگهداری این طور بیماران خیلی سخت است حتی تو رختخواب غلط نمی زند جا به جا نمیشود چه باید کرد .و این دوره عموما چقدر طول می کشد.متشکرم
سلام، با پزشک معالج مطرح بفرمایید.
سلام عاقبتبیماران اماس چیمیشه؟چندسالعمرمیکنند؟عوارضداروی فینگولید چیه؟
بستگی به روند پیشرفت بیماری داره. اطلاعات تکمیلی رو از پزشک معالج بگیرین
باسلام.پدرم چند ساله بیماری پارکینسون مبتلا شده حالا یهو سکته کرده ورفته کما امیدی هستش؟
سلام. در مورد وضعیت ایشون نمیشه از اینجا چیزی گفت با پزشک شون مشورت کنین.
چند ساله پدرتون ب این بیماری مبتلا هستن ؟ و چند ساله که به مرحله پنج رسیدن ؟ دکتر علت سکته اشون پارکینسون میدونن ؟ پدر من نه کنترل ادرار داره نه مدفوع پوشک میشه. غذا خودمون بهش میدیم . با کمک فرد سه چهار قدم راه میره . اینجور بگم ک ٨٠% از کار افتاده شده .
سلام.پدرم یک سال و نیم که پوشک میشه .کنترل ادرار و مدفوع نداره . نمیتونه بشینه خودمون از تو رختخواب بلندش میکنیم ک بشینه اونم ب مدت کوتاه دوباره میخوابه. باکمک فرد چند قدم راه میره . خودمون غذا بهش میدیم . پای راستش ٧٠ درصد کار نمیکنه . میخواستم بپرسم تو چه مرحله ای هست ؟ و اینکه چقدر دیگه به مرحله عفونت ریه میرسه ؟ الان هم ب زور آب میخوره اصلا دوس نداره آب بخوره . دلیل آب نخوردنش چیه ؟ ولی غذا میخوره
باسلام من ۷۷ سال دارم از پنج سال پیش احساس کردم انگشت صبابه ام میل به لرزش داره. البته باتوجه به عوارض جانبی پارکینسون که دربالا گفته شده من به متخصص گوارش مراجعه داشتم که موضوع گوارش را برطرف کردم. بعد به متخصص گوش و حلق و بینی رجوع کردم تا از نظر سالم بودن غدد تیرویید مطمئن بشم چونکه گلوم تنگ شده بود وغذا رو بکمک آب یا آب میوه بخورم گلوم آنقدر تنگ شده بود
که حتی آب را بسختی مینویسم! !! من از شروع بیماری زیر نظر پزشک متخصص مغز و اعصاب هستم بهمین دلیل هم موضوع گوارش وهم تنگی گلویم برطرف شد وازلحاظ لرزش باددارو کنترل میکنم وپیاده روی رو انجام میدم والهی شکر کارهامو خودم انجام میدم وسرکار هم میرم وبا توجه به شغلی که دارم روزانه حدود ۴ ساعت ازکامپیوتر استفاده میکنم علاوه بر این حداقل روزانه یکبار تلفنی با خارج از کشور
تماس میگیرم تا کارهامو پیگیری میکنم.
آرزوی سلامتی برای کلیه بیماران دارم.
محمد.س
سلامت باشید