معرفی سلول های بنیادی
سلول های بنیادی چه هستند و چرا اهمیت زیادی دارند؟
سلول های بنیادی (stem cell) توانایی قابل توجهی در جهت تمایز به انواع سلول های بدن دارند. علاوه بر این در بسیاری از بافت ها، آن ها به عنوان سیستم تعمیر داخلی بافت مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع سلول های بنیادی دو خصوصیت کلیدی دارند که آن ها را از سایر سلول ها متمایز میکند .
- خودنوزایی (self-renewal)
- تمایز (differentiation)
خودنوزایی
خودنوزایی به این معنی است که سلول بنیادی قادر است خود را برای مدت طولانی بازتولید کند. این جمله بدان معنا است که این سلول ها توانایی تکثیر و تقسیم مداوم داشته و از این نظر محدودیتی ندارند.
لازم به ذکر است در برخی از اندامها، مانند روده و مغز استخوان، سلول های بنیادی به طور مرتب برای اصلاح و جایگزینی بافتهای فرسوده یا آسیب دیده تقسیم میشوند اما در سایر اندامها ، مانند پانکراس و قلب، سلول های بنیادی فقط تحت شرایط خاص تقسیم میشوند.
تمایز
داشتن این خصوصیت در سلول بنیادی آن را قادر میسازد که تحت شرایط ویژه در بدن یا محیط آزمایشگاهی به سلول هایی تمایز یافته با عملکرد اختصاصی تبدیل شوند.
سلول های بنیادی به دلایل بسیاری برای موجودات زنده اهمیت دارند. به طور کلی سلول های بنیادی را بر اساس خصوصیات و ویژگیها به سه دسته تقسیم میکنند:
- سلولهای بنیادی جنینی
- سلولهای بنیادی بالغ
- سلولهای بنیادی بند ناف
در جنین ۳ تا ۵ روزه که بلاستوسیست (Blastocystis) نامیده میشود، سلول های داخلی باعث ایجاد کل بدن موجود زنده، ازجمله همه انواع سلول های تخصصی و اندامهای مختلف مانند قلب، ریه، پوست، اسپرم، زیگوت و دیگر بافتها میشوند.

در برخی از بافتهای بالغ مانند مغز استخوان، عضلات و مغز نیز جمعیتهای گسسته از سلول های بنیادی بالغی وجود دارند که وظیفهی آنها ترمیم یا جایگزینی سلول های آسیب دیده میباشد.
با توجه به تواناییهای بازسازی منحصر به فرد آنها، سلول های بنیادی برای درمان بیماریهایی نظیر دیابت و بیماریهای قلبی پتانسیل جدیدی را ارائه میدهند که البته برای ورود به عرصهی بالینی باید آزمایشهای بسیاری روی آنها انجام شود.
تحقیقات در مورد سلول های بنیادی همچنین منجر به پیشرفت دانش در این مورد که چگونه یک اندام از یک سلول تکامل پیدا میکند و سلول های سالم سلول های آسیب دیده را در اندامهای بالغ جایگزین میکند، میشود. تحقیقات بر روی سلول های بنیادی یکی از جالبترین بخشهای زیست شناسی نوین است. که همانند بسیاری از زمینههای گسترش یافته در پژوهشهای علمی، پرسشها و چالشهایی را مطرح میکنند که در آینده منجر به اکتشافات جدید خواهد شد.
ویژگیهای سلول بنیادی
همهی سلول های بنیادی بدون در نظر گرفتن منشا، دارای سه ویژگی کلی هستند که آنها را از سایر سلول ها متمایز میکند.
- آنها قادر به تقسیم و بازسازی برای مدتهای طولانی هستند.
- سلول های اختصاصی نیستند.
- میتوانند به سلول های خاصی تمایز یابند.
بر اساس توان تمایزی و برگشتپذیری سلول های بنیادی را می توان به سه بخش زیر تقسیم کرد:
۱- پرتوان (Totipotent)
این دسته قادر است همهی سلول ها (سلول های فرد و سلول های جفت ) را بسازند که این ویژگی آنها را برای درمان سلول ها و ژن ها و همچنین مهندسی بافت برای پیوند و جایگزینی سلول های بیمار ایده آل میکند. این بدین معنی است که ارزش درمانی سلول های بنیادی پرتوان بسیار زیاد است. با یادگیری در مورد روند تقسیم، میتوانیم به روند رشد بیماریها غلبه کرده و سپس راههایی برای جلوگیری از تولید و تقسیم سلول های بیمار ارائه دهیم.
۲- سلول های بنیادی همهتوان (Pluripotent)

یکی دیگر از انواع سلول بنیادی هستند که میتوانند بیشتر یا همهی سلول های فرد را بسازند. مثلا سلول بنیادی جنینی تحت شرایط خاص میتواند یک فرد را بسازد اما قادر به ایجاد جفت نیست.
به سلول هایی که از گنادهای جنینی (fetus) به دست میآیند سلول های زاینده جنینی (Embryonic Germ cells) گفته میشود که این سلول ها نیز جز دستهی همه توان میباشند. تک تک این سلول ها توانایی ایجاد کلنی را دارند و با تمایز سه لایهی جنینی را تشکیل میدهند.
۳- سلول های بنیادی چندتوان (Multipotent)
همانند سایر سلول های بنیادی ویژگیهای اصلی را دارند اما تعداد محدودتری از سلول ها را ایجاد میکنند و خوشان نیز از تعداد کمتری نسبت به سایرین برخوردار هستند. نمونههایی از سلول های بنیادی چندتوان عبارتاند از سلول هایی که در مغز بوده و باعث ایجاد سلول های عصبی مختلف و سلول های نوروگلیا (سلول های پشتیبان دستگاه عصبی) میشوند، که میتواند موجب ایجاد انواع سلول های خونی باشد اما نمیتوانند سلول های مغزی ایجاد کنند. مغز استخوان همچنین حاوی سلول های بنیادی چندتوان است که باعث ایجاد انواع سلول های خون (گلبول) میشود.
کاربرد سلول های بنیادی :
سلول های بنیادی که از بند ناف گرفته میشوند ویژه هستند. آنها جوان، قوی و پویا بوده و مطالعات بالینی متعددی در سراسر جهان بر روی آنها انجام شده است که مناسب بودن این سلول ها در بازسازی بافت آسیب دیده پس از حوادث، کاهش بیماری های استحالهای (degenerative) مانند دیسک بین مهرهای و درمان سرطان را تایید کرده است.
بسیاری از متخصصان و دانشمندان در بارهی پتانسیل سلول های بنیادی بر این باورند که این سلول ها نقش بسیار مهمی در درمان بیماریها تا چند دههی آینده خواهند داشت.
درمان ضایعات نخاعی
تاکنون از سلول ها و بافت های متعددی مانند سلول بنیادی، سلول های غلاف بویایی، (سلول های تولید کنندهی میلین بر سطح اعصاب بویایی) سلول های شوآن، (سلول های تولید کننده میلین بر سطح اعصاب محیطی) ریشه گانگلیون پشتی، بافت غدهی فوق کلیه و سلول های تراریخته به عنوان منابع سلولی در درمان ضایعات نخاعی بهره گرفته شده است .
پیوند سلولی بعد از ضایعات نخاعی به چند منظور صورت میگیرد :
۱- ایجاد ارتباط میان دو طرف محل ضایعه
۲- جایگزین کردن سلول های مرده به منظور ایجاد نورون های جدید و یا الیگودندروسیت ها (oligodendrocyte)
۳- فراهم نمودن محیط مناسب در جهت القا بازترمیمی
از اولین پیشروان استفاده از این سلول ها در مبحث سلول درمانی و ضایعات نخاعی McDonald و همکارانش در سال ۱۹۹۹ بودند. مطالعات آنها نشان داد پیوند سلول های بنیادی جنینی موش به موش صحرایی دارای ضایعه نخاعی موجب بهبود عملکردی و رفتاری در موش صحرایی میشود. نتایج بافتشناسی در طی ۲ تا ۵ هفته بعد نیز تمایز این سلول ها را به آستروسیت، الیگودندروسیت و نورون ها و مهاجرت آنها به ۸ میلیمتر دورتر از ناحیه ضایعه نشان داد. پیش سازهای عصبی برگرفته از سلول های بنیادی مقادیر قابل توجهی لامینین و فیبرونکتین تولید میکنند که هر دو جز فاکتورهای پیش برندهی بقا سلول عصبی به شمار میروند و در بهبود ضایعه میتوانند موثر واقع شوند. با توجه به نتایج McDonald یکی از مسائل مهم در بحث ضایعات نخاعی، از بین رفتن میلین و متعاقب آن نقصان عملکرد فیزیولوژیکی و رفتاری سلول های حاضر در سیستم عصبی مرکزی است. بنابراین میلینه شدن مجدد آکسونهای سالم فاقد میلین نقش ترمیمی مهمی در درمان ضایعات نخاعی محسوب میشود. در همین راستا عدهای معتقداند توانایی تمایز سلول های بنیادی جنینی به جمعیت خالصی از پیش سازهای الیگودندروسیتی از اهمیت ویژهای در کاربردهای کلینیکی برخوردار است. در حال حاضر نیز از طریق تجویز سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق شده از بافت بند ناف، بهبود در بیماران مبتلا به صدمات نخاعی مشاهده شده است و بدین ترتیب بهبود بیماری های نخاعی نیز از دیگر کاربردهای سلول های بنیادی میباشد.
نقش سلول بنیادی در بهبود سوختگی

یکی از کاربردهای سلول بنیادی، نقش آنها در بهبود سوختگی و همچنین تسریع بهبود زخمها است. پوست یک بافت بسیار پیچیده است که حدود ۱۰ درصد از جرم بدن را به خود اختصاص داده است. به همین علت سوختگی آن عواقب قابل توجهی روی سلامت جسمانی و روانی انسان دارد در حال حاضر هیچ پوست مصنوعی وجود ندارد که کاملا طراحی شده و قابلیت پیوند روی پوست آسیب دیده را داشته باشد و تنها جراحی مقداری این مشکل را حل کرده که مشکلاتی مانند عدم هم رنگی پوست، جای زخم و دیگر نقصهای زیبایی و حتی حرکتی را نیز به دنبال دارد. درمان ترکیبی با استفاده از سلول های بنیادی و ماتریکس بافت است. منظور از سلول درمانی در درمان سوختگیها، جایگزین ساختن بافت های آسیب دیده با سلول های سالم کشت داده شده در آزمایشگاه است. سپس این سلول های کشت داده شده بعد از گذشت حدوداً ۳ تا ۵ هفته به نواحی سوخته توسط یک حامل تزریق میشوند و پوششی اپیدرم مانند روی سطح آسیب دیده ایجاد مینمایند. با استفاده از این روش، گرانولاسیون (گوشت اضافی روی محل سوختگی) نیز رخ نخواهد داد.
لوسمی (سرطان خون)

در لوکمیا برخی سلول های سیستم خون ساز از کنترل خارج میشوند و شروع به تقسیم کنترل نشده میکنند با بدتر شدن بیماری این سلول ها به بافت های دیگر بدن نیز حمله کرده و عملکرد آنها را نیز مختل میکنند. پزشکان در حال حاضر از شیمی درمانی و روشهای پرتو دهی برای کنترل این بیماری استفاده میکنند اما این درمان سایر سلول های طبیعی را نیز میکشد. بنابراین عوارض جانبی زیادی را به دنبال دارد اما سلول های بنیادی عملکردهای مختلفی را برای درمان این بیماری دارند برخی به تقویت کلی سیستم ایمنی (Immune system) در مسیر مشخص میپردازند و برخی دیگر سبب شناسایی بهتر سلول های سرطانی توسط سیستم ایمنی بدن میشوند.
آیا از کاربردهای سلول های بنیادی شگفت زده شدهاید؟؟ اگر شما نیز کاربرد دیگری از سلول های بنیادی سراغ دارید، میتوانید آن را با خوانندگان brainbee.ir در میان بگذارید.
با توجه به دانش من لازم است در بکار گیری Stem cells
طوری توانبخشی انجام شود.
اول. هرچه دقیق تر Neuropathology کلینیکی و پاراکلینیکی مشخص گرد
دوم توانبخشی فقط به عنوان بهبودی عملکرد عضلات محسوب نشود بلکه به عنوان سیگنال برای مغز باشد و با هدف بهبودی مغز توانبخشی ، انجام شود، به خصوص در شرایط کاربرد Stem cells
بسیار عالی تعریف شده بود یک سوال نیز دارم
ایا سلولهای بنیادی در درمان بیماری پوستی مانند لیکنپلان قابل استفاده است .
با تشکر
سلام
خیلی ممنون
بله این مقال رو بخونین:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987710003919
سلام.سپاسگزارم ازمطلب خوبتون.ایا سلولهای بنیادی در درمان مشکلات پوستی مثل خالهای مادر زادی وسیع که در زبان عوام ماه گرفتگی گفته میشه هم تاثیرداره؟
بله
جز کدوم زیر گروه تجربیه؟؟؟
بله
در حال حاضر رشته ی جداگانه ای به این اسم وجود ندارد اما زیر گروه ۱ تجربی از رشته ی زیست شناسی سلولی مولکولی و بعد در مقاطع ارشد ژنتیک مولکولی(وزارت علوم)یا ژنتیک انسانی(وزارت بهداشت)پایان نامه را روی این موضوع کار کرده و آن را ادامه دهید.
سلام ازخون ناف میشه دست قطع شده روجبران کردیعنی دوباره ساخت؟ممنون میشم جوابموبدهید
نه
سلام, ازسلولهای بنیادی میشه عضواسیب دیده مثلادستی که قطع شده دوباره ساخت وپیوندزد؟؟
فعلا نه
با سلام آيا با سلول هاي بنيادي امكان درمان اطفال سي پي هم هست؟
کارهایی در مرحله تحقیق در حال انجام است
سلام آیا میشه با سلول های بنیادی معلولیت مادرزادی رو درمان کرد که بند ناف پیچیده دور دست و پاها مثل رشد نکردن کامل دست و پاها و شکل درست نداشتن
این نقص تکوینی را جایی ندیدم با سلول بنیادی درمان کنند.
اصطلاح پاچنبری و دست چنبری
در این متن دیدین؟
گفتم شاید بشه تو متن ندیدم
سلامت باشین
😭
سلام پیش جراح اعصاب ببرین
[…] سلول ساقه: پیوند سلول ساقه باعث تشکیل سلولهای خونی سالم میشود. سلول ساقه را […]
در نبود اسپرم در مردان میشه از طریق سلول های بنیادی کاری کرد؟
بله
باعرض سلام و عرض ادب توصیف تون از سلولهای بنیادی بسیار عالی بود ممنون وفقط اگر میشه مراکز که اینکار رو انجام میدن رو اگر میشه معرفی کنید مثلا من سایدگی زانودارم نمی دونم باید به کجا برم ممنون
رویان فعال هست در این زمینه
۷۷ سال دارم از ناراحتی فیبروز ریه رنج میبرم
ایا با استفاده از سلولهای بنیادی میتوان به درمان امیدوار بود.
ممنون برای جواب
سلام آخرین روشهای درمانی در دسترس در ایران را در این زمینه از پزشکان فوق تخصص ریه بپرسید.
با عرض سلام ببخشید میشه از روی سلول های بنیادی بند ناف یه جنین یک جنین دیگه با همون ویژگی های ظاهری شبیه سازی کرد من از یه دکتر پرسیدم گفت نه چون سلول های بنیادی خون بندناف پرتوان هستند نه همه توان اما یکی دیگه بهم گفت که تو ی اروپا این کارو میکنن و این یه جرم محسوب میشه و حق انجام این کار با سلول های بنیادی رو ندارن
بله امکانش هست. حتی امکان ویرایش ژنی هم وجود دارد ولی مجوز ندارد هنوز برای انجام در انسان
سلام
عالی بود
چطور میشه از شما مشورت گرفت یا با متخصص این حوزه مشاوره کرد؟
با متخصص این حوزه مشورت کنید.
از متخصص
سلام ببخشید آیا به وسیله سلول های بنیادین می توان بیماری دوشن عضلانی را هم درمان کرد؟
در تلاش هستند:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14680464
دوست عزیز سلام برای درمان این بیماری از تکنیک هایی مثل کریسپر استفاده میشه توجهتونو به این خبر جلب میکنم
🔻 موفقیت محقق ایرانی در ابداع روش جدیدی برای درمان دیستروفی عضلانی
دکتر محمد شریف تابع بردبار به همراه تیم تحقیقاتی از دانشگاه هاروارد آمریکا موفق به ابداع روش جدیدی برای درمان بیماری دیستروفی عضلانی شدند.
دیستروفی عضلانی به گروهی از بیماری های ژنتیکی اطلاق می شود که بر اثر نقص در ژن های کد کننده تعدادی از پروتئین های مهم در ساختار فیبرهای ماهیچه ای بروز می کند. این بیماری ارثی و پیشرونده است و در طول زمان ماهیچه های مختلف بیمار را درگیر کرده و توانایی ترمیم ماهیچه توسط سلول های بنیادی نیز به تدریج کاهش پیدا می کند.
دیستروفی عضلانی دوشن ( (DMDشدیدترین نوع دیستروفی عضلانی است که در اثر نقص ژنتیکی (موتاسیون) در ژن تولید کننده پروتئین «دیستروفین» به وجود می آید. علائم دوشن از جمله ضعف ماهیچه ای و اختلال در راه رفتن در سنین کودکی بروز پیدا می کند. بیماران در حدود سن ۱۲ سالگى به صندلى چرخدار محدود شده و از کار افتادگی ماهیچه های قلبی و تنفسی از مهمترین علل فوت این بیماران به حساب می آید. اين بيماری نسبتا شايع است و یک پسر در هر ۳۵۰۰ تولد به این بیماری مبتلاست.
🔻 دیستروفین بزرگترین ژن در ماده ژنتیکی (ژنوم) انسان است که به دلیل اندازه بسیار بزرگ ژن معیوب، تحقیقات برای درمان بیماری دوشن با استفاده از روش های مرسوم ژن درمانی (وارد کردن نسخه سالم ژن به سلول های ماهیچه ای) با سرعت کمی در چند دهه گذشته در حال انجام بوده است.
به منظورحل این مشکل، دکتر محمد شریف تابع بردبار به همراه گروهی از محققان دانشگاه هاروارد برای اولین بار در جهان از روش ویرایش ژنتیکی (gene editing) برای اصلاح ژن معیوب دیستروفین در سلول های ماهیچه قلبی ، ماهیچه اسکلتی و همچنین سلول های بنیادی ماهیچه ای موش های مبتلا به دیستروفی عضلانی دوشن استفاده کردند.
این محققان برای ویرایش ژنتیکی از تکنولوژی CRISPR که به مانند یک قیچی مولکولی عمل می کند، استفاده نموده و توانستند قسمتی از ژن دیستروفین که حاوی نقص ژنتیکی است را از ژنوم سلول های ماهیچه ای موش های مبتلا به این بیماری خارج کنند. این تغییرژنتیکی باعث تولید پروتئین دیستروفین و در نتیجه احیای عملکرد ماهیچه در موش های بیمار را به دنبال داشت.
🔻 دکتر تابع بردبار در مورد مزیت ویرایش ژنتیکی نسبت به روش های مرسوم ژن درمانی گفت: این روش امکان اصلاح دائمی نسخه داخلی ژن معیوب در بافت های ماهیچه ای را فراهم می کند و بر خلاف روش های مرسوم ژن درمانی، تولید مداوم پروتئین دیستروفین منوط به وجود همیشگی یک نسخه خارجی (و کوچک شده) از ژن سالم در ماهیچه نخواهد بود.
علاوه بر آن، این روش امکان ویژه ای برای اصلاح دائمی ژن معیوب در سلول های بنیادی ماهیچه ای موجود در ماهیچه های اسکلتی به وجود می آورد که توانایی خود ترمیمی با استفاده از این سلول های اصلاح شده را به ماهیچه می دهد.
وی افزود: «با توجه به این مزایا، ویرایش ژنتیکی پتانسیل متحول کردن روش های متداول ژن درمانی برای طیف وسیعی از بیماری های ژنتیکی ماهیچه ای را دارد.»
خیلی ممنون خانم غفاری
سلام ، یکی از مشکلات سیستم عصبی اینه که اگه سلولی بمیره سلول دیگه ای به جاش تولید نمیشه میخاستم بدونم با این روش میشه تعداد سلول های عصبیا افزایش داد؟
بله تعداد رو که نه میشه جایگزین کرد ولی
سلام وقت بخیر
پیشنهاد می کنم برای پاسخ سوالتون از نوار بالای سایت در بخش مبانی زیست شناسی>زیست انسانی مطلب ساخت نورون از سلول های بنیادی را مطالعه نمایید.
آیا اینکه به وسیله دارو سلولهای بنیادی را برای درمان آزاد میکنند واقعیت دارد یا تنها جنبه تبلیغی و بیزینس دارد؟ آیا برای ام اس مفید و درمانگر است؟
بله روشهایی مختلفی برای تحویل سلولهای بنیادی به نقطه هدف وجود دارد. برای ام اس هم کترهایی انجام شده در این زمینه که موثر بوده.
سلام وقت بخیر
پیشنهاد می کنم برای پاسخ سوالتون از نوار بالای سایت در بخش مبانی زیست شناسی>زیست انسانی مطلب ساخت نورون از سلول های بنیادی را مطالعه نمایید.
برا سکته مغزی مراکز زیادی دارن تبلیغ سلول درمانی می کنند ایا امکان درمان وجود داره .یا کدوم مراکز مغتبر هستن .
از پزشک معالج بپرسین. اجازه تبلیغ نداریم
سلولهای بنیادی، دیابت رادرمان می کند
سلول های بنیادی،دیابت رادرمان میکند؟
بله کارهایی در حال انجام است.
سلام و ممنون بابت اطلاعات عالیتون.
همسرم دچار نقص در ژن هست که دچار یک سری مشکلات در بدن به اضافه اختلال در پروستات کرده که دکترش گفته دراینده مشکلاتش بیشتر میشه هیاتیت B هم داره.خواستم بدونم آیا به کمک سلول های بنیادی در دندان شیری کودک هپاتیت و اختلال ژنشون قابله درمان هست.ممنون
نه
سلام،ایا برای ساخت مجدد غدد لنفاوی زیربغل هم میشه از سلولهای بنیادی استفاده کرد؟اگر بله،ایا رویان درحال حاضر میتونه اینکارو بکنه؟
اطلاع نداریم.
با سلام.
در رابطه با نوزاد نارس که عصب چشم چپش کامل تشکیل نشده و یا حداقل عصب رو داره ایا الان راهی وجود داره برای بهبود بیناییش یا نه؟
در حیطه کاری ما نیست از فوق تخصصهای اطفال نظر بگیرین.
در حال حاضر تو کشور ما بیمه سلول های بنیادی هست که اگه اتفاقی برامون افتاد نگران تامین هزینه های درمانش نباشیم ؟
اطلاع ندارم
میخواستم بدونم ایا میشود پوست دست را به زبان جایگزین کرد، منظورم ایا میشود سلول گذاری کرد و بدن ان را قبول کند؟
خواهش میکنم جواب بدید. ممنون.
اتوگرافت معمولا امکان پذیر هست.
سلام سلولهای بنیادی اساس اصلی تشکیل ژن پت ها هم هستند؟
اصلا ممکنه داخل کشور ما ژن پت ساخت؟
بله
سلام و با عرض خسته نباشید به شما و همکارانتان
ببخشید آیا به کمک سلول های بنیادی می توان بیماری های چشمی مانند آب مروارید و پیری چشم را درمان کرد
بله:
https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/12189238/Scientists-use-stem-cells-to-grow-living-lens-in-eye-and-cure-cataracts.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/307685.php#1
با سلام
از یه کیسه نمونه بند ناف ک از کودک گرفته میشه آیا فقط یک بار میشه از آن استفاده کرد ؟؟
مثلاً آیا میشه از یک کیسه نمونه برای چندین بار برای بیماری متفاوت استفاده نمود
با تشکر
بله میشه
سلام خسته نباشین لطفا ممنون از مطالب خوبتون . اگه میشه چند مقاله دیگه در مورد انواع سلول های بنیادی معرفی کنین
توی کامنتها گذاشتم
سلام و خسته نباشید خدمت شما .ببخشین آیا به کمک سلول های بنیادی میتوان سرطان دهانه کبد و کبد را درمان کرد؟
ندیدم
با سلام و احترام
آیا درمان نقص سیستم ایمنی بدن با این روش امکان پذیره؟
کارایی دارن میکنن
کارایی در مرحله تحقیق هست
سلام و عرض ادب
در رابطه با سلول درمانی ایا میتونم پسرم که ۸سالشه ومبتلا به دوشن هست را برای درمان اقدام کنم؟
مرکز یا پزشکی که با اطمینان انجام بدن هست که آدرس بدید؟
الان از نظر حرکتی خوبه،میخام زودتر اقدام کنم.
تشکر فراوان
حتما پیگیر باشین
بسیار ممنون ازتون مطلب مفید و خوبی بود سپاس