بیماری صرع یک بیماری پیچیده است که می تواند فعالیت الکتریکی سیستم عصبی را مختل کند.

بیماری صرع و درمان‌های طبیعی آن

توسط

صرع یک بیماری است که فعالیت الکتریکی سیستم عصبی را مختل کرده و سبب بروز تشنج می‌شود. بیش از ۶۵ میلیون از افراد سراسر جهان مبتلا به بیماری صرع هستند. بنیاد صرع تخمین زده است که یک نفر از هر ۲۶ نفر آمریکایی در طول زندگی خود، علائم بیماری صرع را نشان می‌دهند.

کودکان گروه‌ عمده‌ی بیماران با تشخیص جدید ابتلا به صرع را تشکیل می‌دهند. در ایالات متحده‌ی آمریکا ۳۰۰ هزار کودک زیر ۱۴ سال تحت تاثیر بیماری صرع قرار دارند. برخی از این افراد از دست این اختلال رهایی می‌یابند اما بیشتر افراد نیازمند درمان‌های بیشتر خواهند بود. تعداد بزرگسالان آمریکایی مبتلا به بیماری صرع نیز ۳۰۰ هزار نفر می‌باشد.

برای افراد مبتلا به بیماری صرع، طیف وسیعی از درمان‌ها،شامل درمان‌های جایگزین تعریف شده است. با این حال بیماری صرع بسیار پیچیده بوده و همه‌ی گزینه‌های درمان‌های جایگزین باید به دقت بررسی شوند تا از تاثیر آن‌ها اطمینان حاصل شود. برای هرگونه تغییر در روش درمانی باید با پزشک مشورت نمود زیرا تشنج صرعی می‌تواند سبب ایجاد آسیب مغزی شده و اثرات آن را افزایش دهد بنابراین هرگونه درمان برای جلوگیری از بروز تشنج باید انجام شود.

علت بیماری صرع

  • عفونت‌هایی که سبب آسیب مغزی می‌شوند و منجر به تشنج خواهند شد یکی از علل شایع ایجاد بیماری صرع می‌باشند.
  • ارتباطات احتمالی بین بیماری اوتیسم و صرع نیز تحت بررسی است، یک سوم از کودکان مبتلا به اوتیسم، احتمالا صرع هم دارند.
  • در افراد بالای ۶۵ سال، سکته‌ی مغزی شایع‌ترین علت تشنج به شمار می‌رود.
  • سابقه خانوادگی
  • آسیب‌های مغزی

با این حال طبق گفته‌های بنیاد صرع، علت بیماری صرع در ۶۰ درصد افراد ناشناخته است.

هشت داروی طبیعی برای صرع

افراد مبتلا به بیماری صرع و پزشکان، به درمان‌های جایگزین علاقه‌ی زیادی نشان داده‌اند. اگرچه داروهای ضد صرع (AED) به اکثر افراد در کاهش علائم بیماری صرع کمک می‌‌کنند، اما برای همه‌ی افراد مبتلا موثر نیستند. علاوه بر این برخی از افراد از عوارض این دارو‌ها در دراز مدت ابراز نگرانی کرده‌اند.

بعد از صحبت با پزشک و قبل از شروع درمان‌های سنتی، افراد باید از تخصص فرد درمانگر اطمینان یابند.

بیشتر بخوانید: هرآنچه که باید درباره‌ی اختلال کم توجهی – بیش فعالی (ADHD) بدانید

درمان‌های متداول مشترک برای صرع

ماریجوانای پزشکی

Cannabis Sativa یا به اصطلاح عامه و شناخته شده ماریجوانا، قرن‌ها برای درمان تشنج به کار گرفته می‌شده است، و امروزه توجه افراد مبتلا به صرع، پزشکان و محققان را بیش از پیش برانگیخته است.

اهمیت این ماده بیشتر برای جمعیتی حدوداً یک میلیون نفری در ایالات متحده است که تشنج آن‌ها توسط داروهای ضد صرع کنترل نمی‌شود.
برخی از خانواده‌ها با کودکان مبتلا به بیماری صرع که از تشنج‌های شدید رنج می‌بردند، به یکی از ۲۲ ایالت آمریکا که مصرف ماریجوانا را قانونی اعلام کرده‌اند، مهاجرت کرده‌اند.

گیاه Charlotte’s web نوعی از cannabis هاست که دارای سطوح بالایی از CBDها (کانابیدیول) هستند که بخشی از این گیاه فعالیت ضد تشنجی دارد. این نام از یک کودک گرفته شده است که تعداد تشنج‌های وی با این روش درمانی از ۳۰۰ تشنج در هفته به ۳-۲ تشنج در ماه کاهش یافته است.

با این حال از آن‌جایی‌که مطالعات گسترده و مبنی بر طراحی علمی هنوز اثر بخشی این ماده در درمان بیماری صرع را اثبات نکرده‌اند، پزشکان به طور کلی استفاده از آن را توصیه نمی‌کنند.

رژیم

رژیم غذایی نقش مهمی در کنترل بیماری صرع دارد
رژیم کتوژنیک یک رژیم کم کربوهیدرات و چربی بالا است که ممکن است به کاهش تشنج کمک کند.

رژیم غذایی، یکی از اولین روش‌های درمانی برای بیماری‌ صرع است و با تنوع زیادی مورد استفاده قرارمی‌‌گیرد تا کودکان و بزرگسالان بتوانند از آن استفاده کنند.

  • رژیم کتوژنیک، یک رژیم غذایی با چربی بالا و کربوهیدرات کم است که موفق به کاهش تشنج کودکانی شده است که توانایی تحمل داروهای ضد صرع را ندارند یا این دارو برای آنان موثر نیست. این رژیم نیاز به نظارت زیادی دارد.
  • رژیم Atkins، یک رژیم غذایی با پروتئین بالا و کربوهیدرات کم است که محدودیت کمتری دارد و اثرات مثبت نشان داده است.
  • درمان شاخص کربوهیدراتی پایین (LGIT) رژیم دیگری است که در آن اجازه‌ی مصرف سطح مشخصی از کربوهیدرات در آن وجود دارد.

درمان‌های گیاهی بیماری صرع

گیاهان توسط ۸۰ درصد جمعیت جهان برای درمان بسیاری از بیماری‌ها، به کار گرفته می‌شوند. تسکین دهنده‌هایی که از طب سنتی چینی گرفته شده‌اند تاثیرات خوبی در درمان صرع داشته‌اند.
بعضی از گیاهان مانند بابونه، قهوه و سنبل کوهی (سنبل الطیب) ممکن است تاثیر داروهای ضد صرع را افزایش داده و فرد را آرام‌‌‌‌تر سازد. با این حال گیاه درخت چهل سکه، جنسینگ و گیاهان محرک حاوی کافئین و افدرین تشنج را بدتر می‌کنند.

گل راعی (گل شهناز) می‌تواند با داروها تداخل داشته باشد و احتمالا تشنج‌ها را نیز افزایش می‌دهد (این اثر در گل گاوزبان و گل پامچال نیز دیده می‌شود).

هنگام کار با تمام این گیاهان توصیه می‌شود احتیاط کنید.

در اینجا ذکر این نکته ضروی است که داروهای گیاهی تحت نظارت سازمان جهانی غذا و دارو (FDA) قرار ندارند و باید از جای معتبری خریداری شوند.

ویتامین‌ها

  • سطح پایین ویتامین B6 سبب آغاز تشنج می‌شود.
  • منیزیم، ویتامین E و دیگر ویتامین‌ها و سایر مکمل‌های غذایی، اثرات دوگانه برای درمان یا افزایش مشکلات در بیماری صرع شناخته شده‌اند.
  • به افراد مصرف کننده‌ی AED، مصرف ویتامین D برای حفظ تعادل سیستم‌های بدن، توصیه می‌شود.
  • در کنار ویتامین B6، منیزیم و ویتامین E که در درمان بیماری صرع مفید هستند، پزشکان کشف کردنده‌اند که درمان با منگنز و تورین نیز تشنج را کاهش می‌دهد.
  • تیامین نیز ممکن است به بهبود توانایی تفکر در افراد مبتلا به صرع کمک کند.

پس خوراند زیستی (Biofeedback)

تاثیر بیوفیدبک در کنترل بیماری صرع

هنگامی که داروهای ضد صرع به درستی تاثیر نمی‌گذارند، برخی از مردم از پس خوراند‌های زیستی برای کاهش تشنج استفاده می‌کنند. با استفاده از تمرینات بسیار گسترده و دستگاهی که فعالیت الکتریکی را در مغز تشخیص می‌دهد، این تکنیک افراد را تشویق می‌کند تا علائم هشدار دهنده‌ی تشنج را تشخیص دهند و به مغز خود آموزش دهند که از ایجاد حملات صرعی کامل پیشگیری کند.

تمدد اعصاب (استراحت)

استرس و اضطراب هر دو با تشنج در ارتباط هستند. راه‌های مختلفی وجود دارد که افراد مبتلا به بیماری صرع می‌توانند خود آن‌ها را انجام دهند تا آرام شوند، عضلات خود را آرام سازند و از وضعیت ذهنی بهتر لذت ببرند.

تمام این اقدامات همراه با یکدیگر می‌توانند به کاهش تشنج‌ها و کنترل صرع بیماران کمک کند. در صورت انجام روش‌های آرام‌سازی، مردم باید بسیار احتیاط کنند زیرا این عمل می‌تواند سیگنال‌های الکتریکی مغز را تغییر دهد.

برخی از اسانس‌های مورد استفاده در رایحه درمانی مانند اسطوخودس، بابونه، یاسمن و یلانگ-یلانگ در صورت همراهی با سایر تکنیک‌های آرام‌سازی در پیشگیری از تشنج موثرند. با این حال انجمن صرع گزارش داده است که برخی از مواد ممکن است تشنج را تحریک کنند. (اسطوخودوس، اکالیپتوس، کافور، مریم گلی، رزماری، زوفای مصری و رازیانه)

طب سوزنی و ماساژ

گزارش شده است که طب سوزنی در کنترل بیماری صرع میتواند موثر باشد
طب سوزنی ممکن است به کاهش استرس در افراد مبتلا به صرع کمک کند.

به نظر می‌رسد در حالی که طب سوزنی در پیشگیری از تشنج‌ها مفید نیست، افراد مبتلا، می‌توانند استرس زندگی خود را با این تکنیک کاهش دهند. شواهد کمی در مورد اثربخشی ماساژ وجود دارد، با این حال ممکن است در میان درمان‌های طبیعی مفید باشد.

آموزش و دوری از محرک‌ها

آموزش‌دیدن و دوری از محرک‌ها، می‌تواند تأثیر زیادی بر کیفیت زندگی افراد مبتلا به بیماری صرع داشته باشد. بسیاری از افراد مبتلا به صرع دریافته‌اند که تشنج آن‌ها در پاسخ به عوامل خاصی ایجاد می‌شود.

حساسیت به نور در برخی از افراد مبتلا وجود دارد. یادگیری نحوه اجتناب از شرایط و محرک‌هایی که می‌توانند تشنج ایجاد کند، بسیار مفید باشد. بسیاری از کودکان مبتلا، ممکن است آموزش داده شوند که در اتاق تاریک بازی رایانه‌ای انجام ندهند یا یک چشم خود را در زمان تابش نورهای چشمک زن ببندند.

آیا درمان‌های طبیعی در درمان صرع موثرند؟

مطالعات کافی برای پاسخ قطعی به این سوال انجام نشده است. خلاصه‌ای از درمان‌های طب سنتی برای بیماری صرع (خلاصه‌ای کوتاه از اثربخشی گزارش شده‌ی آن‌ها):

  • رژیم غذایی: رژیم کتوژنیک معمولا برای کودکان که به داروهای ضد صرع پاسخ نمی‌دهند، تجویز شده است، نشان داده شده است که تشنج به نصف کاهش می‌یابد. این رژیم، در ۱۰ تا ۱۵ درصد موارد تشنج را به طور کامل از بین می‌برد.
  • درمان‌های گیاهی: دو مطالعه درباره‌ی ترکیبات گیاهی چینی، آن‌ها را در کاهش تشنج در کودکان و بزرگسالان موثر دانستند. اما بعضی از گیاهان مانند گل راعی، می‌توانند تشنج‌ها را بدتر کنند.
  • ویتامین‌ها: مطالعات بسیاری نشان می‌دهد، تشنج سبب کاهش میزان ویتامین B6، منیزیم و ویتامین E شده است. درمان افراد با دوزهای مکمل باعث کاهش تعداد تکرار تشنج‌ها شد.
  • پس خوراند زیستی (Biofeedback): محققان در ۱۰ مطالعه مختلف نشان دادند که ۷۴ درصد از افرادی که صرع‌شان با دارو درمان نمی‌شود، پس از استفاده از این تکنیک، تشنج کمتری را تجربه کرده‌اند.
  • تمدد اعصاب: کاهش تشنج‌ها و افزایش کیفیت زندگی در کودکانی که روش‌های آرام سازی رویشان انجام شد، گزارش شده است.
  • طب سوزنی و ماساژ: دانشمندان گزارشی از تاثیر طب سوزنی در درمان بیماری صرع گزارش نکرده‌اند با این حال نتایج مثبت در کودکانی که از ماساژدرمانی بهره‌مند شده بودند، گزارش داده شده است.
  • آموزش: پس از یادگیری بیشتر در مورد بیماری صرع و استراتژی‌های مقابله‌ای با آن و نحوه مصرف دارو، بهبودیافتن کیفیت زندگی در افراد مبتلا به صرع در سنین مختلف مشاهده شده است.

نتیجه‌گیری

بسیاری از گزارش‌های مبتنی بر اثربخشی درمان‌های مکمل بیماری صرع، حاصل تجربیات شخصی یا مطالعات غیرقطعی است و مهم‌تر از همه افراد مبتلا قبل از هرگونه استفاده از دارو یا درمان‌های طبیعی برای کاهش علائم خود، باید با پزشک خود صحبت نمایند.

واژه‌نامه:

  • تشنج (seizures): تشنج‌ها علائم یک مشکل مغزی هستند. آن‌ها به علت فعالیت الکتریکی ناگهانی و غیرطبیعی در مغز اتفاق می‌افتند.
  • اوتیسم (autism): اوتیسم یک بیماری عصبی-رفتاری پیچیده است که شامل اختلال در تعامل اجتماعی و رشد و مهارت‌های ارتباطی همراه با رفتارهای تکراری و سخت است.
  • سکته مغزی (strokes): به طور معمول خون، اکسیژن و سایر مواد مغذی مهم را به مغز منتقل می‌کند. هنگامی که جریان خون مختل می‌شود یا کاهش می‌یابد، مغز اطلاعات لازم را به درستی دریافت نمی‌کند. سکته می‌تواند مشکلات و اختلالات طولانی مدت را ایجاد کند.
  • پس خوراند زیستی (biofeedback): شیوه‌ای تکمیل‌کننده و جایگزین برای دارو درمانی است که در آن می‌آموزیم عملکردهای بدن از جمله فعالیت نواحی خاصی از مغز یا ضربان قلب را با کمک ذهن کنترل نماییم.
  • طب سوزنی (acupuncture): طب سوزنی یک نوع درمان است که شامل قراردادن سوزن‌های بسیار نازک از طریق پوست فرد در نقاط خاص بدن و در عمق‌های مختلف می‌باشد.

آیا تا کنون حمله‌ی صرعی را تجربه کرده‌اید؟ و یا فردی را می‌شناسید که مبتلا به بیماری صرع باشد؟؟ شما می‌توانید نظرات و تجربیات خود را با تیم BrainBee.ir درمیان گذارید.

منبع: ?Epilepsy and natural treatments: Can they help

4/5 - (9 امتیاز)

ممکن است بپسندید

2 نظر
  1. . 3 سالپیش
    پاسخ

    باسلام
    ببخشید ساعت چند برگزاری میشود ازمون؟؟؟ اصلا کجا اینا رو اعلام میکنن؟

  2. علی 2 سالپیش
    پاسخ

    عالی بود ممنون

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نمیشود.