مغز انسان، پیچیدهترین شی در جهان شناخته شده
بررسی کلی معز انسان:
مغز انسان یک عضو شگفتانگیز بدن است که تمامی عملکردهای آن را کنترل میکند. مغز انسان اطلاعات را از دنیای بیرون دریافت، و پردازش کرده و ماهیت ذهن و روان را به تصویر میکشد.
هوش، خلاقیت، احساسات و حافظه برخی از مواردی است که توسط مغز انسان ایجاد میشوند.
مغز انسان تشکیل شده از مخ، مخچه و بصل النخاع است که توسط استخوان جمجمه حفاظت میشوند. مغز بیشتر مواقع اطلاعات را از طریق حواس پنچ گانه یعنی بینایی، بویایی، شنوایی، لامسه و چشایی دریافت میکند. مغز این پیامها را به نوعی که برای ما قابل فهم باشد جمع آوری کرده و این اطلاعات را در مناطق خاص و اغلب مرموزی ذخیره میکند.
مغز انسان در کنترل افکار، حافظه، گفتار و… نیز نقش دارد.
سیستم عصبی مرکزی (CNS) از مغز و نخاع تشکیل شده و سیستم عصبی محیطی (PNS) شامل اعصاب نخاعی است که انشعابات اعصاب مغزی و طناب نخاعی تشکیل شده است.
مغز انسان
مغز انسان شامل مخ، مخچه و بصل النخاع است.
مخ
مخ (Cerebrum) بزرگترین بخش مغز است که از دو نیمکرهی چپ و راست تشکیل شده است. مخ عملکردهایی نظیر پردازش لامسه، بینایی، شنوایی، گفتار، استدلال، احساسات، یادگیری و کنترل دقیق حرکات را بر عهده دارد.
مخچه
مخچه (cerebellum) در زیر مخ قرار گرفته و عملکرد آن، هماهنگی در حرکات ماهیچهها و حفظ وضعیت و تعادل بدن است.
بصل النخاع
بصل النخاع (Brainstem) به عنوان مرکز کنترل اتصالات مخ، مخچه و نخاع است. این بخش در بسیاری از عملکردهای غیر ارادی نظیر تنفس، ضربان قلب، درجه حرارت بدن، بیداری و چرخه ی خواب، گوارش و هضم غذا، عطسه، سرفه، استفراغ و بلع دخالت دارد.
نیمکره های مغز انسان
مغز انسان به دو قسمت عمدهی نیم کره ی راست و چپ تقسیم میشود
این دو نیمکره با اجتماعی از رشتهها و الیاف عصبی به نام جسم پینه (Corpus callosum) که پیامها را از نیمکرهای به نیمکرهی دیگر منتقل میکند با یکدیگر در تعامل هستند.
هر نیمکره کنترل بخش مخالف خود در بدن را برعهده دارد. (نیمکره چپ، بخش راست بدن و نیمکره ی راست بخش چپ بدن را کنترل میکند.)
اگر سکتهی مغزی در سمت راست مغز فردی رخ دهد، بازو و یا پای چپ شخص ممکن است ضعیف یا فلج شود. البته تمام عملکردهای دو نیمکره ی مغز مشترک نیست و در مجموع نیمکره ی چپ مغز، درک گفتار، ریاضیات و توانایی نوشتن را کنترل میکند. همچنین نیمکره ی راست مغز، خلاقیت، توانایی درک فضایی، مهارتهای هنری و موسیقی را کنترل میکند.
نیمکره ی چپ مغز غالبا در استفاده از دست و زبان درمیان حدود ۹۲% مردم رایج است.
لوب های مغز انسان
نیمکره های مغز انسان دارای شکافهای متمایزی هستند که مغز را به لوب های مختلف تقسیم میکند.
هر نیمکره ی مغز (Hemisphere) شامل چهار لوب است:
لوب پیشانی (Frontal lobe)
لوب آهیانهای (Parietal lobe)
لوب گیجگاهی (Temporal lobe)
لوب پس سری (Occipital lobe)
هر لوب ممکن است به مناطق دیگری که عملکردهای ویژهای را کنترل میکند تقسیم شود. دانستن این که هر لوب مغزی به تنهایی فاقد عملکرد مطلوب است بسیار حائز اهمیت میباشد.
میان لوب های مغزی و نیم کره های مغز ارتباط بسیار پیچیدهای وجود دارد.
لوب پیشانی
- شخصیت، رفتار، احساسات
- قضاوت، برنامه ریزی، حل مسئله
- ایجاد حرکت جهت تولید نوشتار و گفتار (ناحیه ی بروکا)
- حرکات بدن
- هوش، تمرکز، خودآگاهی
لوب آهیانهای
- تفسیر زبان و کلمات
- حواسی نظیر لامسه، درد، درک حرارت بدن
- تفسیر سیگنال های بینای، شنوایی، حرکتی، حسی و حافظه
- درک فضایی و بصری
لوب پس سری
- تفسیر بینایی ( رنگ، نور، حرکت)
لوب گیجگاهی
- درک زبان ( ناحیه ی ورنیک)
- حافظه
- شنوایی
زبان
به طور کلی نیم کره ی چپ مغز انسان مسئول زبان و گفتار است و به عنوان نیم کرهی غالب شناخته میشود. نیم کره ی راست مغز انسان نقش مهمی در تفسیر اطلاعات بصری و پردازش اطلاعات فضایی بر عهده دارد .
عملکردهای گفتاری در حدود یک سوم افرادی که چپ دست هستند ممکن است در نمیکره ی راست مغز رخ دهد. این افراد ممکن است نیاز به انجام آزمایشهای خاصی داشته باشند که تعیین کند مرکز گفتار در مغز آنها در کدام نیمکره است.
Aphasia یک مشکل زبانی است که در بیان گفتار، درک، خواندن و نوشتن اثر گذاشته و اغلب در اثر تروما یا سکته مغزی ایجاد میشود. نوع Aphasia به ناحیهی آسیب دیده در مغز بستگی دارد.
ناحیه بروکا
ناحیه بروکا (Broca) در لبهی لوب چپ پیشانی قرار دارد.
اگر این ناحیه آسیب دیده باشد ممکن است در حرکات زبان و ماهیچههای صورت به منظور تولید صدا مشکل ایجاد کند. در این شرایط فرد قادر به درک گفتار است ولی در صحبت کردن و نوشتن دچار مشکل میشود. برای مثال در نوشتن یک متن، کلمات در فرم صحیح و در یک خط نوشته نمیشود.(Broca`s Aphasia)
ناحیه ورنیکه
ناحیه ورنیکه (Werniche) در لبهی لوب چپ گیجگاهی قرار دارد.
آسیب به این ناحیه سبب بروز Werniche Aphasia میشود. فرد ممکن است در این شرایط جملات طولانی بیمعنایی را ادا کند. و حتی ممکن است کلمات جدیدی را ایجاد کند. این افراد قادر به صحبت کردن هستند ولی در درک گفتار مشکل دارند و از اشتباهات خود در صحبت کردن بیاطلاعاند.
قشر مغز
به بخش سطحی مخ کورتکس گفته میشود که دارای برجستگیها و فرورفتگیهای متعدد است. کورتکس دارای ۱۶ میلیارد نورون است که در لایههای خاصی قرار گرفته اند.(مخچه شامل ۷۰میلیارد و درمجموع مغز دارای ۸۶ میلیارد نورون است.)
سطح سلول های عصبی کورتکس به رنگ خاکستری بوده و بخش خاکستری مغز را ایجاد میکنند.
در زیر قشر مغز (Cortex)، رشتههای بلند عصبی به نام آکسون وجود دارند که ارتباط نقاط مختلف مغز را میسر میکنند. این قسمت را بخش سفید مغز مینامند.
قشر مغز دارای برجستگیها و فرورفتگیهای متعدد است. فرورفتگیهای قشر مخ باعث افزایش سطح مغز میشود و اجازه میدهد تا نورون های بیشتری داخل جمجه جای گیرند و به همین علت سبب افزایش عملکردهای مغزی میشود.
هر فرورفتگی در مغز یک Gyrus نامیده شده و به شیار این فرورفتگیها Sulcus گفته میشود. برای هر فرو رفتگی و شیار جهت تعیین مناطق خاص مغزی نامهایی وجود دارد.
ساختارهای عمقی مغز انسان
مسیرهایی که بخش سفید (White matter) خوانده میشوند قسمتهای مختلف قشر مخ را به یکدیگر مرتبط میکنند.
پیامها میتوانند از این طریق از یک Gyrus به Gyrus دیگر و از لوبی به لوب دیگر و همچنین از بخشی از مغز به بخش دیگر آن منتقل شوند.
هیپوتالاموس
در بالای بطن سوم قرار گرفته و مرکز اصلی کنترل غیر ارادی بدن است. هیپوتالاموس (Hypothalamus) در کنترل رفتارهایی نظیر گرسنگی، تشنگی، خواب و پاسخهای جنسی نقش دارد.
غده ی هیپوفیز
در بخش کوچکی از پایین استخوان جمجه قرار گرفته است. غده ی هیپوفیز توسط ساقهای به هیپوتالاموس متصل میشود.
این غده بعنوان غدهی اصلی یا مرکزی شناخته شده و کنترل ترشح سایر غدد در بدن را برعهده دارد. این غده ترشح هورمونهایی نظیر هورمون رشد، هورمونهای جنسی و … را افزایش داده و در پاسخ به استرس و تنشهای محیطی دخیل است.
غده پینه آل (اپی فیز)
در پشت بطن سوم قرار دارد. این غده با ترشح ملاتونین در تنظیم ساعت داخلی بدن و ریتمهای شبانه نقش دارد. این غده به رشد جنسی نیز کمک میکند.
تالاموس
بعنوان ایستگاهی برای دریافت اغلب اطلاعات از قشر مغزی و پردازش آن ها شناخته میشود. این بخش در احساس درد، هشیاری و حافظه نقش دارد.
عقده های قاعده ای (Basal ganglia)
شامل caudate، putamen، globus pallidus است. این بخش با همکاری مخچه انجام حرکات ظریفی مثل حرکت نوک انگشتان را میسر میکند.
دستگاه لیمبیک
این بخش مرکز احساسات، یادگیری و حافظه است. این دستگاه شامل Cingulate، هیپوتالاموس، Amygdala (واکنش های احساسی) و hippocampus (حافظه) است.
حافظه
حافظه یک فرآیند پیچیدهی سه مرحله ای است.
- کدگذاری
- ذخیره سازی
- بازخوانی
کدگذاری (Encoding) به معنای تصمیمگیری دربارهی این میباشد که چه موضوعی مهم است.
ذخیره سازی (Storing) در مغز کم و بیش به صورت دیجیتالی بوده ولی موارد بیولوژیک هم بر روی آن تاثیر دارد. این ذخیره سازی معمولا جای مشخصی نداشته و ظرفیتی در حد ۱ پتابایت دارد.
بازخوانی (Recalling) به معنای به یادآوری دوباره یک موضوع بایگانی شده در مغز میباشد.
مناطق مختلف مغز در انواع حافظه دخیل هستند. مغز باید جهت انتقال حافظه ی بلند مدت به کوتاه مدت فعالیت کند.
بخش قشر Prefrontal اطلاعات را در حافظه ی کوتاه مدت ذخیره می کند و هیپوکامپ مسئول کد گزاری حافظه ی بلند مدت است.
مطلب مرتبط: حافظه، ظرفی پر نشدنی
حافظه کوتاه مدت
حافظه کوتاه مدت (Short-term memory)، حافظه کاری (Working memory) نیز خوانده میشود و در قشر Prefrontal مغز رخ میدهد.
اطلاعات در این بخش در حدود یک دقیقه ذخیره شده و ظرفیت این بخش شامل هفت مورد است. برای مثال به شما این امکان را میدهد که شماره تلفنی که به تازگی به شما گفته شده را بخاطر آورده و شمارهگیری کنید.
همچنین این بخش در خواندن متن نیز دخیل بوده و در به خاطر سپردن جملهای که پیش از آن خواندهاید کمک میکند.
حافظه بلند مدت
حافظه بلند (Long-term memory)، در لوب گیجگاهی مغز در هیپوتالاموس پردازش میشود و زمانی فعالیت میکند که شما میخواهید چیزی را برای طولانی مدت به خاطر بسپارید. این نوع حافظه ظرفیت تقریبا نامحدودی دارد. این بخش شامل حافظه ی آشکار و مجازی است.
حافظه مهارتی
حافظه ی مهارتی (procedural) در مخچه پردازش می شود و این اطلاعات در Basal ganglia قرار میگیرد.
خاطراتی نظیر چگونگی بازی با وسایل و دوچرخه سواری و … به صورت خودکار در این بخش ذخیره می شود.
بطن های مغزی و مایع مغزی نخاعی
مغز انسان دارای حفرههایی خالی به نام بطن (Ventricle) میباشد.
در داخل بطن ها مایعی بی رنگ به نام مایع مغزی نخاعی (CSF) وجود دارد. مایع مغزی نخاعی در داخل مغز و نخاع و در اطراف آن جریان داشته و از آسیب به این دو جلوگیری میکند. این مایع، دائما با خون تبادلات انجام میدهد.
دو بطن عمیق در بین نیمکره های مغز انسان وجود دارد که بطن های جانبی نامیده میشوند. هر دوی این بطن ها با بطن سوم ارتباط دارند.
بطن میانی از طریق بطن باریک دوم به بطن چهارم، و بطن چهارم از طریق کانال سیلویوس به بطن سوم مرتبط است. مایع مغزی نخاعی از طریق ساختارهای ویژه در سینوس (sagittal) به نام arachnoid villi جذب میشود.
تعادل میان CSF جذب شده و مقدار تولید شده، همیشه برقرار است.
اختلال و یا انسداد در سیستم میتواند باعث تولید بیشتر CSF شده و منجر به بزرگ شدن بطن یا Hydrocephalus شود و یا باعث تجمع CSF در نخاع گردد که Syringomyelia نامیده میشود.
جمجمه
هدف و کارکرد جمجمه (Skull)، حفاطت از مغز انسان و جلوگیری از هرگونه آسیب مغزی است. جمجمه از ۸ استخوان که در کنار هم قرار گرفتهاند تشکیل شده، این استخوانها عبارتند از:
- Frontal
- temporal
- sphenoid
- occipital
- parietal
- ethmoid
بخش صورت از ۱۴ استخوان جفت شامل Maxilla ،zygoma ،nasal ،palatine ،lacrimal ،inferior nasal conchae ،mandible و vomer تشکیل شده است.
در داخل جمجمه سه ناحیهی مجزا وجود دارد: دهانهی قدامی – شکاف میانی – قسمت خلفی
گاهی پزشکان به این وسیله، ناحیهی تومور را مشخص میکنند. مانند middle fossa meningioma.
همچون کابلهای خارج شده از کامپیوتر ،تمام شریانها، رگها و اعصاب، از پایین جمجمه از طریق سوراخهای فرامینا (Foramina) خارج میشوند.
اعصاب مغزی
مغز توسط ۳۱ جفت عصب نخاعی با نخاع و ۱۲ جفت عصب مغزی با سراسر بدن ارتباط برقرار میکند.
مغز ۱۰ تا از ۱۲ جفت عصب مغزی از جمله شنوایی، حرکت چشم ، احساس در صورت، حواس چشایی، بلعیدن و حرکات ماهیچههای صورت و گردن و شانه و زبان را کنترل می کند.
اسامی و عملکرد ۱۲ جفت عصب مغزی |
||
عملکرد عصب | نام عصب | شماره عصب |
بوییدن | حس بویایی | ۱ |
دیدن | حس بینایی | ۲ |
حرکت کره چشم و مردمک | عصب چشم | ۳ |
حرکت کره چشم | Trochlear | ۴ |
حواس صورت | اعصاب سه گانه | ۵ |
حرکت کره چشم | عصب عضله | ۶ |
حرکت صورت و ترشح بزاق | عصب صورت | ۷ |
شنیدن و تعادل | عصب شنوایی و تعادل | ۸ |
چشایی و بلع | عصب چشایی | ۹ |
ضربان قلب و گوارش | عصب دهم مغز (واگوس) | ۱۰ |
حرکت سر و گردن | عصب جانبی فرعی | ۱۱ |
حرکت زبان | عصب زبانی | ۱۲ |
مننژ
مغز و نخاع توسط بافتی سه لایه به نام مننژ (Meninge) محافظت میشوند.
این لایهها از خارج به داخل عبارتند از:
- سخت شامه (Dura mater)
- عنکبوتیه (arachnoid mater)
- نرم شامه (pia mater)
سخت شامه: یک لایهی ضخیم و سفت است که در داخل جمجمه قرار دارد. این بخش دارای دو لایه است: periosteal و meningeal dura
عنکبوتیه: یک غشا نازک است که کل سطح مغز را پوشش میدهد. این بخش از بافت الاستیک (ارتجاعی) تشکیل شده.
فضای بین dura و arachnoid فضای subdural خوانده میشود.
نرم شامه: بعد از برجستگیها و فرورفتگیهای مغزی این بخش سطح مغز را فرا میگیرد. نرم شامه دارای تعداد زیادی رگ خونی است که مواد مغذی و اکسیژن را به مغز میرساند.
خون رسانی به مغز
خون توسط دو جفت شریان به نام شریانهای داخلی carotid و شریانهای vertebral به مغز منتقل میشود. بیشتر خونرسانی توسط شریانهای carotid صورت میگیرد.
شریان vertebral خون رسانی به مخچه، بصل النخاع و بخش زیرین مخ را انجام میدهد.
شریان راست و چپ vertebral بعد از گذشتن از جمجمه با اتصال به یکدیگر شریان basilar را تشکیل میدهند و شریان basilar و carotid در پایهی مغز، با اتصال به یکدیگر چرخهی willi را ایجاد میکنند.
ارتباط میان دو شریان carotid و basilar-vertebral یک ویژگی مهم جهت ایمنی مغز است به این صورت که اگر جریان خون در یکی از شریانها مسدود شود ممکن است جریان خون جانبی به چرخهی willi وارد شده و از آسیب مغزی جلوگیری کند.
گردش خون در مغز بسیار متفاوت از گردش خون در سایر نقاط بدن است.
معمولا شریان ها و رگهای خونی با هم در بخش هایی از بدن فعالیت می کنند؛ بنابراین این طور به نظر می آید که باید یک جفت رگ carotid و رگbasilar وجود داشته باشد در حالی که در مغز اینگونه نیست.
سلول های مغزی
مغز انسان از دو نوع سلول به نامهای نورون و نوروگلیا شکیل شده است.
سلول های عصبی (نورون)
نورون ها (Neurons) در شکلها و اندازههای مختلفی وجود دارند اما همهی آنها شامل یک جسم سلولی (Soma)، آکسون (Axon) و تعدادی دندریت (Dendrite) هستند.
سلول عصبی اطلاعات و پیامها را از طریق سیگنالهای الکتریکی و شیمیایی انتقال میدهد و هر نورون اطلاعات را به نورون مجاور خود منتقل میکند.
نورون ها انرژی خود را به یکدیگر انتقال میدهند و این فرآیند از طریق سیناپس صورت میگیرد. هر نورون دارای دندریت هایی است که همچون آنتن عمل کرده و پیام را از نورون دیگر دریافت میکند.
این پیام به جسم سلولی منتقل شده و در آنجا پیام پردازش میشود و سپس از جسم سلولی به پایانهی آکسون رفته و از طریق وزیکول ها یا کیسههایی که حاوی انتقال دهنده های عصبی (Neurotransmitter)، مسیر سیناپس را طی می کند و به نورون دیگر منتقل میشود.
بیشتر بخوانید: دنیای کوچک میکروسکوپی _ سلول
سلول نوروگلیا:
این سلولها، وظیفهی تغذیه ،حفاظت و نگهداری از نورون ه ارا بر عهده دارند. به ازای هر نورون حدود ۱۰ تا ۵۰ سلول نوروگلیا وجود دارد.
شایعترین تومورهای مغزی از سلول های نوروگلیا منشا میگیرند.
سلول های نوروگلیا چهار دستهاند:
- آستروسیست (Astrocyte): این سلولها خون گردشی در مغز را تنظیم کرده و ورود و خروج مواد مغذی به مغز را کنترل میکنند، همچنین همئوستازی و ترمیم نورون ها و عملکردهای الکتریکی بین نورون ها را کنترل میکند.
- الیگودندروسیت (Oligodendroglia): مادهی از جنس غشا به نام میلین را تولید میکند که اطراف زوائد نورون ها (آکسون و دندریت) را احاطه کرده و موجب تسریع حرکت سیگنال الکتریکی در طول آن میشود.
- اپندیمال (Ependymal): این سلولها در پوشش دیواره رگ Ventricle قرار داشته و از مایع مغزی نخاعی (CSF) مراقبت میکنند.
- میکروگلیا (Microglia): این سلولها وظیفه حفاظت و تامین ایمنی مغز را برعهده داشته و همچنین در آرایش دادن به سیناپسها نیز نقش دارند.
برای ثبت نام در کلاسها و یا دریافت اطلاعات تکمیلی، میتوانید با شمارهی زیر تماس حاصل فرمایید:
۰۹۱۲۷۰۶۲۴۹۳
مهندس ابراهیمیان، مدیر اجرایی
منبع: Anatomy of the Brain
سلام
ممنون از مطلب جالبتون
در صورت امکان مطلب اختصاصی درباره کاربردهای دو نیمکره مغز برای علاقه مندانی مثل بنده قرار دهید
با تشکر
سلام مطالب بسیار عالی وجذاب بود انشالله مطالب بیشتری رو بذارید لطفا در مورد حافظه کوتاه مدت وبلند مدت وراه های تقویت آن هم مطلب بذارید ممنون
خیلی ممنون چشم. این جور مطال برو در سایت دیگرمون نوروسافاری بخونین:
neurosafari.com
سلام
مطلب خیلی خوبی بود. مغز انسان واقعا پیچیده ست
واقعا ممنون لطفاً لطفاً بیشتر اینجور مطالب بزارین @_@
بله حتما ممنون از شما
بله حتما ممون
سلام خستە نباشید خیلی ممنون از مطالب ارزشمندتان ، ببخشید یه سوال داشتم چه قسمتی از مغز مسول کنترل هماهنگی چشم و دست است ، ممنون میشم جواب دهید
به قدری قشنگ و موشکافانه توضیح دادید که حیفم اومد تشکر نکنم. مطلب فوق العاده ای بود. لطفا کم نیارید و همینجوری کار کنید.
سلام. ممنون از حمایت شما.
بسيار مفيد وسودمند بود.
گرچه من مدتي است كه در زمينه ساختار و پيچيدگي هاي مغز مطالعه مي كنم.انصافاً اين يكي از پربارترين مقاله هايي بود كه خواندم و فهميدم.
زنده باشین خوشحالیم
با سلام
بنده به خاطر انزال سه مرتبه به خاطر نگاه کردن به فیلم های مستهجن بعد از بار سوم صدایی در وسط سرم شنیدم.که از آن به بعد با کمبود شدید حافظه واحساس گرفتگی در وسط ملاجم مایل به راست مواجه شدم .به طوریکه کره چشم راستم با سنگینی حرکت میکند.میخواستم ببینم کجای مغزم آسیب دیده است قابل درمان هست یا خیر چون ایموضوف تقریبا باعث مختل شدن زندگی ام شده است. باتشکر ازشما
نیاز به بررسی دقیق توسط پزشک داره. لطفا پیش یک نورولوژیست بروید.
سلام من میخواستم بدونم مشکل تون حل شده؟ چون گنم تقریبا دچار همین مشکل شدم
با سلام و تشکر از مطالب سودمندتان
متاسفانه مطلبی در مورد کارکرد دستگاه tDCS توی ساییتون نیست.اگه ممکنه مطلبی بذارید و مشخصد کنید هر الکترود در هر کجای مغز چه تاثیری داره.ممنون
سلام
وبسایت نوروسافاری رو ببینید لطفا.
باعرض سلام میخواستم بپرسم که لکنت زبان یاهمان بندش زبان درعین صحبت کردن درصورتکه بعدازتولدرخ دهدیعنی ازبطن مادرنباشدقابل معالجه است یاخیرویاکدام ارتباط بامغزداردیانی اگررهمنایی دراین مورددهید خیلی خرسندخواهم شدکه مانع پیشرفت درزنده گی خیلی هاشده حتی برادرم
سلام
علتهای خیلی مختلفی دارد این مساله. پیشنهاد میکنم به گفتار درمان مراجعه کنید.
سلام خداقوت
سپاس از این مقاله عالی
من تونستم برای کار تحقیقیم خیلی ازش کمک بگیرم.
سلام خدا قوت
با سلام و تشکر از شما brainstemیعنی ساقه مغز و شما در عکس پل مغزی رو نشون دادید که همون ponsمیشه و بصل انخاع هم میشه medulla oblongataپایین تر از پل مغزی از بالا به پایین میشه ساقه مغز، پل مغزی بصل انخاع و در اخر نخاعmedulla spinalis
سلام
بله ساقه مغز مجموعه چند ساختار هست.
با سلام
من رو بیماران صرع لوب گیجگاهی به منظور اندازه گیری ضخامت کرتکس مغز این بیمارن در سمت چپ و راست دارم کار میکنم دنبال مطالب کار شده در ایران در مورد این موضوع هستم میتونید کمک کنید ؟
سلام. بله ایرانداک رو دیدیدن؟
خیلی مفید اگه امکانش هست وقتی قسمت های مغز رو در شکل نشون میدید تو پرانتز فارسی اون رو هم بنویسید و درباره ترشح هورمون ها هم اگه مطلب بگذارید خوب مثل سروتونین اکسی توسین دوپامین و غیره
سلام
بله پیشنهاد خوبیست. چشم.
با سلام مطلبتون عالی بود و بهره زیادی بردم دکتر عزیز من پسری ۳۰ ساله دارم که ۵ سال پیش در موسسه آتیه ۴۰ جلسه tdcs روی مغزش بعلت بیماری کند بودن در یادگیری مطالب انجام دادند که بعد از اون بشدت لاغر و ضعیف شد و تمایلات جنسیشم به گفته خودش بشدت کاهش پیدا کرد حالا خواستم بدونم چطور میتونیم اونو دوباره به وضعیت قبلش برگردونیم و سلامتیشو بدست بیاره. خیلی ممنون میشم راهنماییم کنید.
سلام. مطمئن هستید که به تون علت بوده؟
محتوای مفیدی بود http://www.seminartop.ir ممنون از شما
اطلاعات مغز چگونه در هنگام خرافات سازمان دهی می شود؟
https://www.aparat.com/user/dashboard/video_stat/videohash/KLcMm
درود
بچه ها من نفهمیدم واژه ی مرکزی چه معنی میده منظورتون از مرکزی وسطه یا چیز دیگه است لطفا بگین
اصطلاح مربوط به جهتهای مرسوم در آناتومی هست
سلام خسته نباشیددرخصوص یادگیری مطالب علمی که بعدازمطالعه درسی که سریعا فراموش میشه راهکاری داریدبگذاریدحتی مطلب های روانشناسی سپاسگذارم خدخقوت!
سلام بله حتما. در وبسایت نوروسافاری مقالات متعددی در این مورد هست
سلام خسته نباشید، مقاله جالب و مفیدی بود
یک سری نکات ریز وجود داشت که به ترتیب
مغز انسان تشکیل شده از مخ، مخچه و ساقه مغز هست، مغز میانی – پل مغزی – بصل النخاع، جزئی از ساقه مغز هستن که جز مغز انسان محسوب میشن.
نیم کره های مخ هم علاوه بر رابط پینه ای با رابط سه گوش هم به یکدیگر اتصال پیدا میکنن.
خیلی ممنون از وقتی که دارید میزارید.
تشکر از مطلب مفیدتون.
خیلی ممنون از کامنت خوبتون
سلام. خسته نباشی. اول براتون آرزوی سلامتی کامل دارم، و بعد از اونم انشاءالله خدا توفیق خدمت و کار خیر بهتون بده. ممنون از زحمتاتون.
خیلی ممنون عزیز. خدا شما و والدین محترمتون رو حفظ کنه.
اگه میشه جای قسمت های مختلف مغز رو به طور دقیق بگید و کاملا مشخص کنید که کجا قرار دارن. در کل خیلی مطالب مفیدی هستن فقط چیزی که من میخوام فقط شرح کل قسمت های مغز هستش خیلی ممنون میشم اگه اونارو هم مشخص کنید و به من ایمیل بدید. با تشکر فراوان(:
با توجه به ساختار مغز نشون دادن همه نواحی در یک تصویر عملا ممکن نیست
سلام خیلی عالی بود بفرمایید برای بچه یک ساله که پاش زمین نمیذاره و بعد ازام ار آن پزشک گفته سلولهای مغزش کند کار میکنه چه کار کنیم مشگلی به بهترین شکلش حل بشه؟ بچه رو کار درمانی هم می بردند.
کار درمانی خوب هست
سلام عالی بود لطفا بفرمایید برای بچه یک ساله که پاش زمین نمیذاره بعد امار آ پزشک متخصص گفته سلولهای مغزش کند کار میکنه چه کار کنیم مشکل به بهترین شکل ممکن حل بشه بچه رو کار درمانی هم می بردند
به توصیه پزشکان عمل بفرمایید
سلام.ممنون از مطالب عالی شما
درود بر شما
با سلام و خدا قوت و سپاسگزار از مطالب خوبتان
بنده برای نوشتن مقالهای میان رشتهای، نیازمند اطلاعاتی در رابطه با تکامل مغز انسان در سن نوجوانی و جوانی وزمان تکمیل لایه میلین و ارتباط آن با زندگی اجتماعی و مسئولیتپذیری انسان در این دوره، هستم. اگر راهنمایی بفرمایید با ذکر منبع سپاسگزارم.
سلام و درود در سایت نوروسافاری در مورد مغز نوجوان جستجو کنید
با سلام
تشکر از مطالب جالبتون ببخشید آلزایمر بیشتر با کدوم قسمت مغز ارتباط داره و برای درمانش یا لااقل جلوگیری از پیشرفت آلزایمر باید چیکار کنیم؟ آخه من ۳۰ سالمه تقریبا همه چی داره از یادم میره مثلا درس، کار، اسم دوستام، تو فامیلمون هم سابقه آلزایمر داشتیم
لطفا تا اونجا که میشه کمکم کنید
تشکر از لطف شما
با سلام
تشکر از مطالب جالبتون ببخشید آلزایمر بیشتر با کدوم قسمت مغز ارتباط داره و برای درمانش یا لااقل جلوگیری از پیشرفت آلزایمر باید چیکار کنیم؟ آخه من ۳۰ سالمه تقریبا همه چی داره از یادم میره مثلا درس، کار، اسم دوستام، تو فامیلمون هم سابقه آلزایمر داشتیم
لطفا تا اونجا که میشه کمکم کنید
تشکر
بیشتر با هیپوکمپ. نگران نباشین زوده تو این سن آلزایمر برای شما
سلام ببخشید یه سوال داشتم لوب های بویایی جزو لیمبیک حساب میشن
بخشهایی جزو کورتکس جدید هست (ناحیه اوربیتو فرونتال) و بخشهایی جزو لیمبیک.
سلام ببخشید یه سوال داشتم لوب های بویایی جزو لیمبیک حساب میشن ؟
در توضیحاتتون در مورد لایه های مننژ ب جای pia mater، dura mater نوشته شده .اصلاحش کنین .ممنون .مطالب خوبی داشت ❤
درود بر شما. بله حتما
سلام خیلی ممنون از مطالب مفید
فقط یه سوال داشتم
عصب بینایی و بویایی و کیاسمای بینایی اعضای مغز هستند یا دستگاه عصبی محیطی؟
این اعصاب جزو اعصاب کرانیال محسوب میشن و عضوی از سیستم عصبی مرکزی هستند به خاطر منشا عصب-تکوینی.
سلام. خیلی ممنون بابت مقاله، بسیار آموزنده و مفید بود.
توی قسمت بطن های مغز گفته شده :بطن میانی از طریق بطن باریک دوم به بطن چهارم وصل میشه فکر کنم بجای بطن دوم بطن سوم باید نوشته می شد.
ممنون حتما بررسی میکنیم
سوال دارم
بفرمایید
ببخشید اگر ۱۰ بهمن آزمون بدهیم جواب آن کی می آید من در سنندج هستم
اسفند
سلام دکتر جان فرزندمن دربین بطن چهارم تو ام ار ای کیست داره چکار باید کرد ممنون
پیش جراح مغز و اعصاب ببرین. احتمالا درمان دارویی نشد جراحی
خیلی ممنون از مطالب ارزنده تون آیا فیلمی از تشریح مغز موجود هست در حدی که به درد دوران متوسطه بخوره ممنون از شما
در یوتوب می تونین ببینین
ممنون از مطالب ارزنده تون
درود
سلام
بیکاربودن وتنبلی
منظورم مثلا وقتی میخواید یک کاریو انجام بدید مثلا خوندن کتاب یا ورزش
این کارو در لحضه انجام نمیدیم پشت گوش میندازیم
این مربوط به کجای مغز میشه کدوم قسمت مغز باید تقویت بشه
بهش میگن به تعویق انداری یا پروکرستینیشن، ناحیه واحدی در مغز نداره.
[…] بیشتر بخوانید: آناتومی مغز انسان […]
سلام من یه کتاب البته به زبان فارسی می خوام که کارکرد و عملکرد هر قسمت مغز رو به طور کامل توضیح داده باشه. دقت بفرمایید منظورم آناتومی مغز نیس بلکه مثلا میخوام برام مشخص کنه دستگاه کناری چه وظایفی داره و چطوری و با کجاها ارتباط میگیره و جزییات رو بگه. این خواسته من در چه کتابی وجود داره با تشکر
سلام. نمی دونیم در چه سطحی منظورتون هست. اگه خیلی ابتدایی می خواهید فارسی برین فکتز رو بخونین
سلام استاد گرامی. ممنون که پاسخ بنده رو دادید. کتاب سطح بالا منظورم هست. یعنی کتابی که تمامی کارکردها و عملکردها را با جزئی ترین اطلاعات بیان کرده باشه. می خواهم اشراف کامل به عملکرد قسمت های مختلف مغز بدست بیاورم و بدانم هر بخش آن دقیقا چه در عمل هایی حضور دارد و یک کار دقیق می خواهم. ممنون می شوم در این راستا کتابی به بنده معرفی نمایید. با تشکر
کتاب کندل رو بخونین. اگه سخته بیاین دوره هفتم نوروسافاری
[…] بصل النخاع و پل مغزی قسمتهای مختلفی هستند که در ساقه مغز انسان قرار دارند. برای انجام حرکاتی مثل تکان دادن دست، سر، پا […]
فوق العاده جامع, واضح و مختصر
تشکر از شما 🌼
درود
سلام. نوشته شما توسط فرد دیگری در آدرس زیر به طور کامل کپی شده به نام خودشان منتشر شده است!
https://virgool.io/@saeiduniverse/%D8%A2%D9%86%D8%A7%D8%AA%D9%88%D9%85%DB%8C-%D9%85%D8%BA%D8%B2-%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%A7%D9%86-oav53cui2lyt
پیگیری شما از سایت منتشر کننده جلوی کپی کاری و سرقت علمی را خواهد گرفت. با تشکر
خیلی خیلی ممنون از حساسیت شما. متاسفانه خیلی از این مساله اسیب خوردیم تاکنون.
با عرض تشکر زیاد بابت این مطلب
فقط یک نکته ای:
ناحیه ورنیکه رو شما زدید در لبهی لوب چپ “پس سری” ، اما اگر اشتباه نکنم در لوب گیجگاهی
بازم تشکر
خیلی ممنون از کامنت خوبتون. اصلاح کردیم.
سلام ببخشید من یه سوال برام پیش اومده اگه پاسخگو باشین ممنون میشم این جمله درسته؟
(کوچکترین لوب موجود درمخ لوب پس سری است وکوچکترین لوب موجود درمغز لوب بویایی است)
عالی و کاربردی ممنون 👌🏻👏🏻
ممنونم از مطلب کامل و جامعتون.انقدر زیبا جمع بندی کردید نتونستم جلوی خودمو بگیرم کامنت نذارم تشکر نکنم.با آرزوی موفقیت روزافزون.
بسیارمقاله پربار وعالی بود،ممنون اززحمت شما،همیشه موفق و پیروز باشید🌹
سلام.با تشکر از شما بدلیل قرار دادن مطالب علمی و کاربردی
سلام ممنون از اینکه خیلی خوشگل توضیح دادید
خیلی عالیه ممنون 🌹
لطفا بازم از اینجور اطلاعات مخصوصا برای ما شرکت کننده های دانش مغز بزارین🧠🐝
متشکرم از شما
خیلی جامعه و روان بود
دمتون گرم
پیروز باشید
سلام با تشکر از دیتا های خوبی که در این سایت قرار دادید با تشکر عالی بود و کاربردی ٫